Z deníčku barmana: 7 nejčastějších chyb při přípravě koktejlů

7 nejčastějších chyb při přípravě koktejlů

Milujete míchané drinky, ale ať děláte, co děláte, nikdy nechutnají tak dobře jako v baru? Tušíme, čím by to mohlo být. Chyby, se kterými se u domácích barmanů setkáváme, jsou stále ty samé. Takže nebojte, nejste v tom sami. Poradíme vám, čeho se vyvarovat.

1. Nekvalitní led

Pytel ledu ze supermarketu vás sice vyjde levně a bez práce, ale kvalita tohoto ledu není valná. Bývá popraskaný a menší kostky rychleji tají. Zbytečně tak ředí nápoj vodou, čímž ztrácí na kvalitě. Samozřejmě po vás nechceme, abyste investovali do drahých ledovačů. Kvalitní led si můžete snadno vyrobit i sami.  

Ideální jsou k tomuto účelu silikonové nádoby na led, ale poslouží i obyčejná krabička na potraviny. Naplňte ji převařenou, ještě teplou vodou. To odstraní z ledu bublinky vzduchu a nebude vám praskat. Krabičku uzavřete, vložte do mrazáku a nechte zmrznout. Poté stačí led vyklopit a nařezat jej na větší kostky. 

2. Málo ledu

Led je jednou z nejdůležitějších složek koktejlu. Můžete použít prémiový alkohol, ale pokud do koktejlu dáte pouhé dvě kostky ledu, které se okamžitě promění ve vodu, nebude vám výsledek chutnat. Vždy proto dejte tolik ledu, kolik se vám vejde do sklenice. S větším množstvím ledu zůstane nápoj chladnější a bude se pomaleji ředit vodou. Což znamená, že drink bude po celou dobu studený a chutný. 

3. Nekvalitní suroviny

Investice do surovin se vám rozhodně vyplatí a vrátí v chuti drinku. A nemáme teď na mysli jen alkohol, ale také likéry, sirupy, limonády nebo čerstvé citrusy. Zejména chuť čerstvě vymačkané šťávy z citronu nebo limetky nikdy nenahradíte průmyslově vyrobenou citronkou. 

4. Nalévání od oka

Spolu s nedostatkem ledu jedna z nejčastějších chyb. Ani profesionální barmani nenalévají suroviny od oka, ale pečlivě je odměřují. K tomu jim slouží jigger, barmanská odměrka. Díky tomu mají všechny složky správný poměr a výsledkem je vyvážený drink. Naopak pokud budete ingredience dávkovat od oka, dostanete nevyvážený nápoj, v němž bude jedna složka přebíjet všechny ostatní.

5. Nedostatečné vybavení

Opět – nechceme po vás, abyste investovali do všech barmanských pomůcek, které mají k dispozici profesionální barmani. Ale pokud vás míchání koktejlů baví a chcete si sobě nebo svým přátelům občas nějaký drink připravit, pár nástrojů byste doma mít měli. Základem je odměrka (jigger), barová lžička na promíchání koktejlu a barová

6. Nevychlazená sklenice

Čím studenější je váš koktejl, tím lépe bude chutnat. Stejně jako kuchaři nahřívají talíře, barmani chladí sklenice. Nezřídka se můžete setkat s tím, že vytáhnou sklenku přímo z mrazáku a připravený drink servírují v ní. Svou sklenici můžete nachladit stejným způsobem, tedy vložit ji půl hodiny před přípravou koktejlu do mrazáku. Nebo ji naplnit ledem, vodou a nechat chvíli odstát, aby se nachladila. Teprve poté můžete začít připravovat drinky. 

7. Žádné ozdoby

Pokud si děláte koktejly jen pro sebe, možná vám přijde ozdoba jako zbytečnost. Není tomu tak. Její funkce není jen okrasná, ale dodává koktejlu chuť a vůni. Ozdobu je třeba také dobře zvolit. Obecné pravidlo zní, že co je uvnitř, tím se i zdobí. Ne každý gin tedy snese okurku a na Piña Coladu nepatří mango. 

Naučte se míchat drinky jako profík

Jelikož to vypadá, že letošní zimu budeme zase trávit více doma než v baru, je ideální příležitost si své barmanské schopnosti procvičit. Proto jsme pro vás připravili sérii videí, v nichž vás naučíme jednoduché koktejly, které snadno připravíte doma. Důležitější než receptura, je však správný postup, kterým vás provedeme krok za krokem. 

 

Sledujte nás, již brzy zveřejníme první video ze série, kde vás naučíme namíchat dokonale jednoduché drinky.
Začneme s tím, že si ukážeme jak správně na perfektní Gin & Tonic.
Ale těšit se můžete na mnoho dalších drinků :) 

 

**