Dlabka, naše nová srdeční záležitost

Vydali jsme se pro vás prozkoumat novou a mladičkou palírnu Dlabka, která se nachází ve Svijanském Újezdu. Už při příjezdu nás nadchla designová stavba, která se tyčí na malém vrcholu obce. U vchodu nás vítá rozesmátý Ondřej Dlabola. A tato pozitivní nálada nás provázela celou dobu.

Stavba je rozdělena na obytnou budovu a na palírnu. Vstupujeme do palírny a míříme na bar. Už při plánování palírny Ondřej věděl, že místo pro ochutnávky a degustace bude důležité. Prohlížíme si dva destilační kotle, technologicky a velikostí se trochu liší. Jeden se více hodí na ovocné pálení a druhý naopak pro destiláty typu gin. 

 

Při tom mi Ondřej vypráví, jak se vlastně k tomu všemu dostal. Vlastně to není ani tak dlouho. V roce 2017 s Kateřinou, ženou a parťačkou, narazili na toto místo. Původně zde stálo venkovské stavení. Ale toto místo je na první pohled uchvátilo, ovocné sady, výhled na Trosky i Ještěd, ještě aby ne ... jsme přece v Českém Ráji. A tak bylo rozhodnuto. Od kancelářské práce v Praze unikli do přírody.

Ondřej a Kateřina se věnují sadům v okolí. Nyní jsou cca na pěti hektarech a to především jabloní. K tomu se starají i o další výsadbu tak, aby další generace mohly pokračovat nejen v pěstování, ale i v destilování. Povolení k prvnímu pálení přišlo v roce 2020. A tak začali s první destilací na sklad. Na sklad proto, že kolky dorazily až koncem roku 2021.

 

Palírna plní i provoz pěstitelské pálenice. Tedy, pokud jste z okolí, můžete se v palírně Dlabka domluvit se na destilaci vaší úrody.

Teď už se ale nad skleničkou prvních vzorků dostáváme k tomu, co vše již mají v portfoliu. Jablkovice, hruškovice, obě stařené v dubovém sudu, dále černá rybízovice. Pak přichází na řadu Portál ze sudu po portském a Ondra mě se sklenkou bere ještě do další místnosti, kde se nacházejí sudy. Mám totiž ve sklence destilát z nakouřené sladiny. Zatím ne whisky ... na to by bylo moc brzy, rádi si na to ale počkáme. A proto ten název Portál, jelikož se jedná o náhled do budoucnosti, no a taky zrál v sudu po portském víně. Z této palírny nás čekají velice zajímavé whisky. 

 

Celou degustaci uzavíráme giny. London Dry, který mají jako základní, to ale rozhodně není negativně myšleno. Chvilku trvalo, než Ondra doladil složení bylinek, než našel ty pravé dodavatele. Druhý gin je sezónní edice Winter gin. Ten je ovoněný kořením, které je blízké zimním receptům, jako je skořice, hřebíček, vanilka, badyán a květ heřmánku.

Ani chvilku jsem neváhal a od všeho jsem si naložil do auta tak, abychom pro vás měli naskladněno na e-shopu vše od Dlabky. Jen těžko se mi odmítalo pozvání na oběd, ale bohužel jsem už musel vyrazit dál. Věřím, že se brzy opět vydám do destilérky Dlabka za Ondrou a Katkou.

Viktor

 

**