Návštěva vymazlené garáže aneb Garage22

Tentokrát má cesta za ginem nebyla nikterak dlouhá. Vydal jsem se za kamarády do pražské craftové destilérky Garage22, kterou najdete v Holešovických prostorách Vnitrobloku.

Vcházím do jedné velké místnosti a zde na mě už čekají dva ze tří zakladatelů Martin Přibík a Ondra Volák. Třetím, který tu dnes není, je Matouš Balík.

Celá místnost je v industriálním duchu a krom nádherné měděné dominanty destilačního kotle od společnosti Arnold Holstein o objemu 330l, zde naleznete i několik dalších uměleckých děl od sousedních ateliérů. 

Vnitroblok je opravdu sousedský. Důkazem je i jiný společný počin sousedů, a to gin RAP, který je spojen s oděvní značkou, která sídlí hned vedle.

Tentokrát nesedáme k dlouhému masivnímu stolu, který kluci využívají k degustacím. Dnes se rovnou tak trochu zapojuji do práce, kterou mi Ondra střelhbitě přiděluje. V destilerii se totiž chystá další gin, tentokrát výroční Gin52. Ten budeme moct ochutnat k datu 22.2.22. Krom toho, že přendávám citrusovou kůru, pokradmu koukám Ondrovi pod ruku do notesu… ale ten Ondra zaklapává a s úsměvem ho odnáší. V něm jsou výrobní poznámky, poměry a část know how.

 

Kluci mi připomínají, že jejich cesta vedla tak trochu z opačného směru, protože původně chtěli dovážet do České republiky tonikový sirup ze Švédska. Vyjednávání krachlo, a tak se kluci pustili do vlastního výroby. To se psal rok 2017 a první produkt byl na světě – Tonic syrup. Po aktivní práci na trhu se sirupem a dalšími zkušenostmi to vedlo kluky až k myšlence vlastního destilátu. Před ginem se vážně zabývali plány na hruškovici a výsadbu sadů na Šumavě. Nakonec se ale pustili do ginu. I když jim to přátelé rozmlouvali, že uspět nemají šanci. Ale to je neodradilo. A dobře udělali. To nás posunuje v příběhu do roku 2020. Pánové se museli obrnit trpělivostí. Na destilační kolonu se čekalo rok a na povolení bez měsíce také. Pak už se vše rozjelo a opět zpomalilo. Přišel covid a trh se změnil. Kluci nelenili, adaptovali se a dál zkoušeli a připravovali nové produkty. Aktuálně už vše jede na plné obrátky!

Nápady se hrnou, paleta chutí roste. Najdeme u nich jak Gin22 tak i další speciální edice jako například Habanero gin, Pink gin, Summer gin, Podzimní gin. Ale tím nekončíme ... výčet je mnohem širší.

Kluci se experimentů nebojí, mají za svou historii již několik různých produktů. U jednoho jsem se na plánu i podílel – Bruno – Gin, kde se kombinuje Malínský křen a špek. Na další společný projekt netrpělivě čekáme, kdy legislativa povolí…ale to zatím prozrazovat nebudeme.

Ale zpět k dnešku. Dostávám skleničku gintoniku, kde je podkladem již zmiňovaný Gin22, což bychom mohli považovat za základ. Je to gin, který obsahuje deset botanicals. Gin22 a k tomu tonik, který je také domácí.

A proč vlastně Garage22? Ondra vlastnil garáž s číslem popisným 22 ... bylo to místo, kde se plánovalo a scházelo na začátku. A tak byl název na světě.

Návštěva končí a já musím lehčím krokem vyrazit dál. Přeci jen, už jsem ruku k dílu tak trochu s gin tonikem přiložil. Za těmito usměvavými chlapíky se vždy rád zastavím, když cestuji přes Holešovice.

Viktor

**