![](https://cdn.pobo.cz/images/npsa1zyz3wha/ye3c1urqlcwd0v4etzq4-md.jpeg)
Tentokrát má cesta za ginem nebyla nikterak dlouhá. Vydal jsem se za kamarády do pražské craftové destilérky Garage22, kterou najdete v Holešovických prostorách Vnitrobloku.
![](https://cdn.pobo.cz/images/npsa1zyz3wha/pgxzkymxnjt91d1xkw50-md.jpeg)
![](https://cdn.pobo.cz/images/npsa1zyz3wha/0teqlwwbj5uj0okmewdg-md.jpeg)
Vcházím do jedné velké místnosti a zde na mě už čekají dva ze tří zakladatelů Martin Přibík a Ondra Volák. Třetím, který tu dnes není, je Matouš Balík.
![](https://cdn.pobo.cz/images/npsa1zyz3wha/x3qng67rq31h222rn089-md.jpeg)
Celá místnost je v industriálním duchu a krom nádherné měděné dominanty destilačního kotle od společnosti Arnold Holstein o objemu 330l, zde naleznete i několik dalších uměleckých děl od sousedních ateliérů.
![](https://cdn.pobo.cz/images/npsa1zyz3wha/otcdi8s0et7hjdc4gjwc-md.jpeg)
Vnitroblok je opravdu sousedský. Důkazem je i jiný společný počin sousedů, a to gin RAP, který je spojen s oděvní značkou, která sídlí hned vedle.
Tentokrát nesedáme k dlouhému masivnímu stolu, který kluci využívají k degustacím. Dnes se rovnou tak trochu zapojuji do práce, kterou mi Ondra střelhbitě přiděluje. V destilerii se totiž chystá další gin, tentokrát výroční Gin52. Ten budeme moct ochutnat k datu 22.2.22. Krom toho, že přendávám citrusovou kůru, pokradmu koukám Ondrovi pod ruku do notesu… ale ten Ondra zaklapává a s úsměvem ho odnáší. V něm jsou výrobní poznámky, poměry a část know how.
![](https://cdn.pobo.cz/images/npsa1zyz3wha/zyc8jvi65xnw8syxjvj2-md.jpeg)
![](https://cdn.pobo.cz/images/npsa1zyz3wha/296shr2xgfqfw1yzp6ew-md.jpeg)
Kluci mi připomínají, že jejich cesta vedla tak trochu z opačného směru, protože původně chtěli dovážet do České republiky tonikový sirup ze Švédska. Vyjednávání krachlo, a tak se kluci pustili do vlastního výroby. To se psal rok 2017 a první produkt byl na světě – Tonic syrup. Po aktivní práci na trhu se sirupem a dalšími zkušenostmi to vedlo kluky až k myšlence vlastního destilátu. Před ginem se vážně zabývali plány na hruškovici a výsadbu sadů na Šumavě. Nakonec se ale pustili do ginu. I když jim to přátelé rozmlouvali, že uspět nemají šanci. Ale to je neodradilo. A dobře udělali. To nás posunuje v příběhu do roku 2020. Pánové se museli obrnit trpělivostí. Na destilační kolonu se čekalo rok a na povolení bez měsíce také. Pak už se vše rozjelo a opět zpomalilo. Přišel covid a trh se změnil. Kluci nelenili, adaptovali se a dál zkoušeli a připravovali nové produkty. Aktuálně už vše jede na plné obrátky!
Nápady se hrnou, paleta chutí roste. Najdeme u nich jak Gin22 tak i další speciální edice jako například Habanero gin, Pink gin, Summer gin, Podzimní gin. Ale tím nekončíme ... výčet je mnohem širší.
![](https://cdn.pobo.cz/images/npsa1zyz3wha/due4so9u1inn9ydgz0cx-md.jpeg)
Kluci se experimentů nebojí, mají za svou historii již několik různých produktů. U jednoho jsem se na plánu i podílel – Bruno – Gin, kde se kombinuje Malínský křen a špek. Na další společný projekt netrpělivě čekáme, kdy legislativa povolí…ale to zatím prozrazovat nebudeme.
Ale zpět k dnešku. Dostávám skleničku gintoniku, kde je podkladem již zmiňovaný Gin22, což bychom mohli považovat za základ. Je to gin, který obsahuje deset botanicals. Gin22 a k tomu tonik, který je také domácí.
A proč vlastně Garage22? Ondra vlastnil garáž s číslem popisným 22 ... bylo to místo, kde se plánovalo a scházelo na začátku. A tak byl název na světě.
![](https://cdn.pobo.cz/images/npsa1zyz3wha/snplxduyrs7dmfaodcw8-md.jpeg)
Návštěva končí a já musím lehčím krokem vyrazit dál. Přeci jen, už jsem ruku k dílu tak trochu s gin tonikem přiložil. Za těmito usměvavými chlapíky se vždy rád zastavím, když cestuji přes Holešovice.
Viktor