Příběh Hennessy

Příběh Hennessy

Počátek příběhu této francouzské společnosti sahá až do Irska, do roku 1724. Právě tady, ve městě Cork, se narodil Richard Hennessy. 

Vojenská kariéra ho zavádí mimo Irsko, napříč Evropou do služeb francouzského krále Ludvíka XV., coby kapitána irské brigády. Po bitvě u Fontenoy Richard Hennessy objevuje Francii a usidluje se ve městečku Cognac.

Roku 1765 Richard Hennessy zakládá pod svým jménem společnost na obchodování s koňakem. Od samého začátku je firma vedená k exportu a jedny z prvních prodaných lahví cestují právě do rodného Irska a Anglie. Netrvá dlouho a společnost Hennessy slaví v Evropě mohutné úspěchy.

Příběh Hennessy

Co to vlastně ale koňak je? Koňak je brandy, která se smí vyrábět pouze v konkrétních oblastech poblíž města Cognac.

Příběh Hennessy

Koňak se vyrábí z předepsaných odrůd hroznů, nejčastěji se používá Ugni Blanc. Šťáva z těchto hroznů se vymačká, nechá zfermentovat a následně dvakrát vydestiluje. Po první kotlíkové destilaci má pálenka 30 % alkoholu, po druhé, delší destilaci, se získá 70% vinná pálenka. Tu nazýváme „eaux-de-vie“. V překladu „voda života“. Podle zákona musí být destilace hotová do 31. března následujícího roku po sklizni. Ačkoliv může být tento termín pro výrobce stresující, po tomto datu mají všechen čas (až do další sklizně), který mohou věnovat zrání destilátu.

Ve Francii zrání destilátu zdokonalili do té míry, že před uložením do sudů jednotlivé vinné pálenky vinař nejprve zhodnotí a rozdělí do skupin, takzvaných coupes, na základě podobností. Toto zhodnocení se ještě několikrát opakuje a coupes se postupně spojují do stále větších a větších uskupení. Lze tak říci, že Master Blender rozvíjí myšlenku daného blendu již na začátku procesu zrání. Koňak musí zrát podle zákona minimálně dva roky, často ale leží v sudu i mnohem déle. 

Příběh Hennessy

Toto staření má ale i svou daň. A to konkrétně „andělskou daň“. To je podíl tekutiny, který se ze sudu vypaří skrz póry dřeva a je nenávratně pryč. Čím déle tekutina stárne v sudu, tím méně jí najdete.

Příběh Hennessy

Nakonec dochází k finálnímu míchání pálenek neboli blendování. Na tento proces dohlíží Master Blender, jehož úkolem je dohlížet na styl a chuť koňaku. Jeho smysly stojí za rukopisem a charakterem produktu. Ve společnosti Hennessy od roku 1800 tuto pozici zastává rod Fillioux de Gironde. Aktuálně již osmá generace.

Na jeden litr koňaku je potřeba devět litrů vína.

 

Historici se přiklánějí k tomu, že za vznikem tohoto nápoje jsou holandští námořníci. Ti si chtěli zjednodušit přepravu vína z Francie. Víno “zredukovali“, naplnili sud a vyrazili na cestu. V místě určení opět tekutinu doplnili vodou. Ukázalo se, že dřevěný sud má blahodárné vlivy na tekutinu. Časem se opustilo od znovu naředění. Tak byla brandy na světě.

Společnost Hennessy ve své historii několikrát pomohla vytvořit pravidla spojená s výrobou koňaku.

Jedno z nich je rozdělení do kategorií. Roku 1865 zavedli třídění koňaku dle hvězdiček. Následně toto třídění převzali všichni výrobci koňaku. Aktuálně využíváme tuto klasifikaci, kterou také pomohla definovat společnost Hennessy:

Příběh Hennessy

V.S (Very Special)  – Dle zákona se využívají nejméně 2 leté pálenky zrající v dubových sudech. Hennessy V.S pro tento blend využívá mix mladých a vyzrálých eaux-de-vie a vytváří tak dokonalou rovnováhu mezi silou a jemností. Tato lahev zosobňuje ducha značky. Je vhodná na čisté pití, poslouží skvěle i jako základ na míchané nápoje

Příběh Hennessy

V.S.O.P (Very Superior Old Pale) – Zde se uvádí dle pravidel nejméně 4 leté pálenky z dubového sudu. Hennessy V.S.O.P Privilège je první koňak kategorie V.S.O.P na světě. Byl vytvořen v roce 1817 pro prince z Walesu a budoucího krále Velké Británie, Jiřího IV., který si vyžádal „Very Superior Old Pale“ koňak. Blend tvoří přes 60 eaux-de-vie různého stáří a charakteru pro dosažení dokonalé harmonie. Hennessy přání splnilo a označení se celosvětově ujalo.

Příběh Hennessy

XO (extra old) – nejméně 10 leté pálenky z dubového sudu. Hennessy využívá pro kompozici tohoto blendu průměrně 100 eaux-de-vie a věkově jsou okolo 30 let. Ikonický design láhve byl navržen v roce 1947 potomkem zakladatele.

Vychutnejte si i vy s námi skvělé produkty Hennessy. Pokud jste si nevybrali z těchto odkazů, přikládáme ještě jeden tip na trochu unikátnější variantu koňaku Hennessy. Tato láhev právem nese jméno zakladatele společnosti Richard Hennessy. Je poskládaná z víc jak sta nejlepších a minimálně čtyřicetiletých eaux-de-vie. Pokud hledáte něco extra… našli jste.

Příběh Hennessy

**