Espresso Tonic: Když káva potká bublinky

Odkud se vzal?

Espresso Tonic se poprvé objevil v roce 2007, kdy jej namíchali švédští baristé. Následně se začal pozvolna šířit do dalších kaváren a na kávové festivaly. Drink postupně zakořenil v severských zemích, odkud se časem rozšířil do Berlína, Londýna a v roce 2014 i do USA. K nám se dostal ještě o něco později, ale záhy si tu našel své fanoušky. A není divu. Espresso Tonic je jednoduchý koktejl, který lze snadno upravovat podle vlastních chuťových preferencí.

Pravidlo č. 1: Nepodceňte ingredience

Velkou výhodou Espresso Tonic je, že jde o vcelku minimalistický koktejl. K přípravě je potřeba pouze kvalitní espresso (nebo double) a vychlazený tonik. A přesto se jedna z nejzásadnějších chyb odehraje už ve fázi výběru surovin. V kavárnách často můžeme narazit na skvělou výběrovou kávu, do které je přidán nejlevnější dostupný tonik. Výsledný drink pak ztrácí na půvabu a ani se sebelepšími zrnky nezískáme dobrou chuť.

Pokud si chcete Espresso Tonic vychutnat v jeho plné síle a dopřát si plnohodnotný chuťový zážitek, věnujte pečlivou pozornost oběma složkám. Espresso by mělo být svěží, ovocnější, s nižší aciditou – výborně se chová například natural Ethiopia nebo light roast z Latinské Ameriky. A co tonik?

Na toniku záleží!

Výběr správného toniku je důležitější, než se zdá. Neodbývejte se levnou variantou a dopřejte si kvalitní produkty, které kávu vhodně doplní. Skvělou volbou jsou toniky Double Dutch. Značku založily v roce 2016 sestry–dvojčata Joyce a Raissa de Haasovy, které se rozhodly proměnit obyčejný tonik v do detailu propracovanou, prémiovou záležitost. A vytvořit tak nápoj, jenž se ve světě mixologie stane plnohodnotným partnerem ostatních složek drinku. Portfolio Double Dutch aktuálně tvoří dvanáct různých příchutí. V případě Espresso Tonic představují ochucené varianty příležitost k experimentování s výslednou chutí drinku.

Pokud dáváte přednost klasice, sáhněte po Double Dutch Indian Tonic Water. Naopak odvážnější (a trendy) kombinací je Espresso Tonic s grepovou sodou, konkrétně s Double Dutch Pink Grapefruit. Pokud do nápoje chcete vnést jemnou sladkost, svěžest a květinové tóny, zvolte Double Dutch Elderflower Tonic Water s příchutí bezinky. 

Final touch

Kávu a kvalitní tonik máte. A co teď? Sklenice naplňte kostkami ledu a nalijte tonik zhruba do poloviny. Poté pomalu přes lžičku nebo led přilévejte espresso. Doporučujeme tento postup zachovat – pokud byste nalévali tonik do espressa, může vám drink vyšumět. Sklenici ozdobte plátkem citrusu nebo pomeranče a podávejte. Co se týká přesných poměrů, záleží čistě na vašich chuťových preferencích. Mixujte, jak je libo. Láká-li vás alkoholická varianta, přidejte kapku ginu.

Espresso Tonic navzdory pouhým dvěma složkám přímo vybízí k chuťovým experimentům. Koktejl můžete snadno ozvláštnit bylinkami, skvěle funguje třeba rozmarýn nebo máta. Pokud vás láká exotický nádech, nebojte se část toniku nahradit kvalitní kokosovou vodou. Drink snese i skořici nebo špetku vanilkového cukru. Nebojte se projevit svou kreativitu.

 

##PRODUCT-WIDGETS-38545##