Medovina je jedním z nejstarších nápojů světa, a zároveň překvapivě současným fenoménem. K její výrobě je zapotřebí pouhých třech ingrediencí: med, voda a čas. Společně však dokážou vytvořit nápoj s bohatou chutí. Ačkoli medovina bývá spojována hlavně s adventními trhy, dnes si nachází cestu i do moderní gastronomie. A jelikož 4. října slaví svůj svátek, podáváme se blíže nejen na historii medoviny a její rozmanité podoby, ale také poradíme, jak jí dát prostor ve vašem domácím baru.
Med byl jednou z prvních potravin, které člověk mohl získat ještě před rozvojem zemědělství. A tak mohl odpradávna vyrábět i medovinu. Jedny z prvních historických dokladů o výrobě nápoje ze zkvašeného medu pochází ze starověkého Sumeru. Později však začalo převažovat víno a pivo. Medovina zůstala oblíbená pouze v oblastech, kde se tolik nedařilo vinné révě a jde obilí bylo třeba využít jako potravinu, a nikoli slad na pivo. Nejlépe se tedy ujala v oblasti dnešní střední Evropy, jedna z nejstarších zmínek na území Německa pochází z 5. století. K významným středověkým výrobcům a exportérům medoviny patřily české země, ovšem ve 14. století začal zájem o medovinu upadat. Na vině je pravděpodobně rozšíření destilace a vznik nových typů nápojů. I když její popularita klesla, v českých zemích se ani nikdy nepřestala zcela vyrábět a i dnes lze na trhu najít poměrně pestrou nabídku medovin.
V minulosti však byla medovina natolik výjimečná, že se dávala novomanželům v takové zásobě, aby jim oslazovala celý měsíc po svatbě. Odtud také pochází anglický výraz pro líbánky – honeymoon. Dnes zažívá medovina renesanci. Nejen jako suvenýr z hradů, ale jako seriózní nápoj v rukou zkušených výrobců a barmanů.

Jak se medovina vyrábí?
Tradiční způsob výroby je velmi jednoduchý a přírodní, často bez jakýchkoliv chemických přísad. Květový nebo lesní med se rozpustí ve vodě, přidají se kvasinky a nápoj kvasí několik týdnů až měsíců. Po vykvašení se medovina stáčí do nádob a nechává zrát – obvykle v dřevěných sudech nebo nerezových tancích. Některé varianty pak mohou zrát několik měsíců až let. Na závěr se přidávají byliny, koření nebo ovoce. Výsledný obsah alkoholu by měl být alespoň 11 %.
Medovina je nápoj, který v sobě spojuje přírodu, tradici i kreativitu. Její výroba může být jednoduchá i sofistikovaná, ale vždy začíná u jednoho – kvalitního medu. Současní producenti proto přistupují k výrobě medoviny stejně precizně jako vinaři nebo pivovarníci a medovinu vyrábí s ohledem na typ medu. Rozdíl mezi akátovým, lipovým nebo kaštanovým medem výrazně ovlivní finální barvu i chuť. Důležité jsou i kvasinky, nejčastěji se používají různé kmeny vinných kvasinek. Moderní filtrace zase zajistí čirost a trvanlivost nápoje bez nutnosti pasterizace. Zatímco někteří výrobci preferují zrání medoviny ve dřevě, jiní experimentují s keramickými nádobami nebo kombinacemi s ovocnými víny.

Medovina se servíruje jako digestiv nebo jako součást degustačních menu. Skvělá je i horká se skořicí, pomerančem nebo badyánem; v této podobě přijde vhod obzvlášť v zimě. Výborně ale funguje i jako součást koktejlů. Inspirujte se pěti medovinovými recepturami, které jsme pro vás vybrali.
Muddled Blueberry Garden
Lehký koktejl s borůvkami, který osvěží nejen v létě. Pokud máte raději gin než vodku, klidně zaměňte – obě varianty budou chutnat skvěle.
- 10–15 čerstvých borůvek
- 6 cl vodky
- 3 cl čerstvě vymačkané limetkové šťávy
- 3 cl medoviny
- 1,5 cl cukrového sirupu
- sodovka na dolití
Do šejkru dejte borůvky, rozmačkejte je a přidejte led, vodku, limetkovou šťávu a medovinu. Dobře protřepejte a sceďte do sklenice naplněné ledem. Dolijte sodovkou podle chuti, ozdobte snítkou máty, limetkou a podávejte.
Berry Meaderita
Myslíte, že medovina do margarity nepatří? Pak vyzkoušejte Berry Meaderitu!
- 4,5 cl tequily blanco
- 3 cl medoviny
- 2,25 cl čerstvé limetkové šťávy
- 2,25 cl pomerančového likéru
- 1,5 cl malinového likéru
Do šejkru nadávkujte všechny ingredience, led a dobře prošejkrujte. Přeceďte do sklenice s ledem, ozdobte plátkem limetky a podávejte.
Mead Highball
V jednoduchosti je krása – a v případě tohoto drinku to platí dvojnásob. Kombinace chuti medu a zázvoru zkrátka funguje.
- 7,5 cl medoviny
- zázvorová limonáda na dolití
Do vysoké sklenice nasypejte led a přilijte medovinu. Dolejte zázvorovou limonádou podle chuti, ozdobte měsíčkem limetky a podávejte.
Bee's Knees s medovinou
Moderní twist na klasický koktejl z dob americké prohibice 20. let 20. století. Tehdy se med a citron přidávaly, aby překryly chuť a vůni domácího ginu.
- 3 cl ginu
- 6 cl medoviny
- 1,5 cl medového sirupu (med rozpuštěný v teplé vodě, poměr 1:1)
- 1,5 cl čerstvé citronové šťávy
Všechny ingredience nadávkujte do šejkru s velkým množstvím ledu. Dobře prošejkrujte a přeceďte do sklenky na nožičce. Ozdobte citronovou kůrou a podávejte.
Mead French 75
Tahle receptura je skvělým důkazem, že medovina patří i k slavnostním chvílím.
- 6 cl medoviny
- 0,5 cl medového sirupu (med rozpuštěný v teplé vodě, poměr 1:1)
- 1 cl čerstvé citronové šťávy
- šumivé víno na dolití
Do šejkru s ledem nalijte medovinu, medový sirup a citronovou šťávu. Protřepejte a přes sítko nalejte do sklenice na šampaňské. Dolijte šumivým vínem a podávejte.
##PRODUCT-WIDGETS-40371##
