Noví oblíbenci ve světě mixologie: kombucha, matcha nebo aquafaba

Svět kolem nás se rychle mění a spolu s ním se neustále vyvíjí i koktejlová scéna. Doby, kdy jediné společníky dělaly barmanům citronová šťáva a cukrový sirup, jsou dávno pryč. Moderní barmani hledají inspiraci v kuchyni, přírodě i laboratoři – a výsledkem jsou nápoje, které posouvají hranice mixologie. Na jaké (nečekané) ingredience můžete narazit?

Fermentované a „živé“ ingredience

Kombucha, kefír, miso, kimchi sirup, … To vše se objevuje v recepturách moderních koktejlů. Fermentace nápojům dodává nejen zajímavou chuťovou hloubku, ale i přirozenou perlivost. A v neposlední řadě také spoustu benefitů pro naše zdraví. Díky kombuche drink získá svěží, jemně kyselý tón, fermentované ovoce zase zajistí chuť umami. Takzvanou pátou chuť navodí i koji, kefír nebo miso.

Udržitelnost & zero waste

Produkce co nejmenšího množství odpadu je dlouhodobým trendem nejen ve světě mixologie. Barmani proto začali zpracovávat části surovin, které se dříve vyhazovaly. Například zbytky ovoce (slupky, jádra, dužina) se dají použít do sirupů nebo infuzí, případně z nich vyrobíte tzv. ovocnou kůži na ozdobu. Stonky koriandru, máty nebo petržele zase poslouží do tinktur, shrubů nebo jako ozdoby. Zajímavostí je aquafaba, voda z cizrny, jež se využívá jako rostlinná alternativa k vaječnému bílku. 

Samostatnou kapitolou jsou za barem citrusy. Čerstvá šťáva z citrusů vyžaduje mnoho času na přípravu, navíc kyselost citronů a limetek není vždy stejná. Kvalita čerstvého ovoce kolísá a také rychle podléhá zkáze. Proto vznikla Sūpāsawā, kyselá směs, která je chuťově konzistentní a udržitelná. Původně vznikla, aby ušetřila práci profesionálním barmanům, nicméně je nedocenitelným pomocníkem i při domácí přípravě koktejlů. 

Koření a pikantní složky

Velkým trendem je přidávání koření a pikantních složek do koktejlu. Například černý pepř, růžový pepř nebo kurkuma dodají nápoji zemitost a hřejivost. Papričky chilli, jalapeño nebo habañero si zase skvěle rozumí se sladkostí ovoce. V receptuře tvoří lahodný a výrazný pikantní kontrast, často v kombinaci právě s ovocem. Sečuánský pepř způsobuje lehké brnění na jazyku a používá se například ve spojení s ginem.

Asijské a exotické chutě

Jedinečnou chuť umami jsme už zmiňovali. Asie ale inspiruje i jinak. Velké oblibě se dnes těší japonský citrus yuzu, který vyniká aromatickou kyselostí. V poslední době je časté i použití prášku matcha. Jedná se o 100% japonský zelený čaj, který je rozemletý a drinkům dodá nejen sytě zelenou barvu, ale i zemitou chuť. Ve fusion koktejlech objevíme i tamarind nebo ube.

Kvetoucí drinky

Květiny se nepoužívají pouze jako dekorace, ale i jako součást receptury. Čím dál častěji narazíme na květinové hydroláty, například růžovou nebo levandulovou vodu. Oblíbenou surovinou je i bezový květ nebo chrpa.

Sladíme jinak

Cukrový sirup je základ každého baru. Na mixologické scéně se ale objevují sladidla, která mu zdatně konkurují. Medový sirup, agáve, javorový a datlový sirup, kokosový cukr nebo melasa přináší jiné druhy sladkosti a nové chuťové zážitky.

Trendy přicházejí a odcházejí. Pokud si nejraději vychutnáváte oblíbené drinky v jejich klasické podobě, rozhodně to není špatně! Nové suroviny mohou posloužit jako inspirace a kdo ví, třeba objevíte chuťové kombinace, které si zamilujete.

##PRODUCT-WIDGETS-40321##

Nacházíte se na stránkách s prodejem alkoholických nápojů. Pokračováním v prohlížení potvrzujete, že vám již bylo 18 let.